Din ce in ce mai des, vad "creieri IT-isti" care isi calculeaza consumul PC-ului adunand cifrele totale afisate in dreptul TDP-ului, la CPU, GPU etc etc. Ei bine, nu este asa! TDP = Thermal Design Power, pe scurt, watti aia afisati de producatori, reprezinta puterea disipata in caldura.
Daca un CPU are un TDP de... sa zic 100W, inseamna ca va trebuie un cooler care sa duca cel putin 50% in plus din acesti 150W, deci, un cooler care ar face fata unui CPU de 150W, ca acesta sa raceasca corespunzator, iar ventilatorul/ventilatoarele, sa nu fie zgomotoase, respectiv sa aiba turatii mari.
Un cooler bun (peste 250-300 lei), duce lejer un TDP de 250-300W, deci, in cazul unui CPU fara overclocking, acesta va functiona "la ralanti", nici nu se va forta sa raceasca un CPU modern, cu TDP sub 100 W, de cele mai multe ori.
Si nu mai calculati puterile consumate, din diverse programe, nici macar AIDA64 sau Corsair Link Digital, programul celor de la Corsair, oferit la sursele lor de alimentare din gama profesionala, sau coolerele cu racire lichida, nu sunt precise ca informatii. Pentru a calcula puterea consumata, informatii exacte, aveti nevoie de un multimetru de calitate. Restul, sunt cifre estimative.
Exista si surse care indica aproximativ consumul constant ai consumatorilor pe care il sustin (componentele din acel PC), cum ar fi Sirtec - High Power Astro PT 700W, care a fost chiar premiata pentru acest lucru, acel indicator cu LED-uri, ce arata puterea cu care este incarcata, in procente, dar pentru PC-uri serioase de gaming, recomand de la 850W in sus, pentru a nu depasi 50-60% din capacitatea sursei, respectiv a o mentine cat mai rece si cat mai silentioasa. Pentru un utilizator obisnuit, o sursa de calitate de 500-650W e suficienta, chiar daca baga un i5/i7 si o grafica decenta, dar pentru cine fac PC-uri care sa ruleze multe ore in fiecare zi, si introduc una sau mai multe placi grafice puternice, e bine sa o ai mai mare.
Fiind un fan Sirtec, am zis ca voi cumpara Sirtec - High Power Astro GD 850W, dar cel mai probabil, voi achizitiona Corsair HXi Series HX850i sau Corsair RMx Series RM1000x, din simplul motiv ca, pentru 150-180 lei in plus, pot lua o sursa superioara cu 7 ani garantie, si o putere suficient de mare pentru 7-8 ani de acum incolo, orice as pune in PC-ul meu.
In concluzie, nu mai confundati energia consumata de acele componente, cu puterea disipata in caldura, specificata de producator, sunt termeni total diferiti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu